Å lage et familiebudsjett er et smart grep for å få bedre kontroll over økonomien og er absolutt å anbefale.
Selv om det kan virke overveldende, er det enklere enn du tror. Her er noen steg for å komme i gang med et realistisk budsjett som fungerer for hverdagen deres.
1. Få oversikt over inntekter og faste utgifter
Start med å samle informasjon om hva dere tjener og hvilke faste utgifter dere har. Dette kan dere f.eks. føre opp i Google Sheets, som er gratis og har ulike maler for budsjett. Dette gir et grunnlag for budsjettet. Inntektene kan være lønn, barnetrygd eller andre støtteordninger.
På den faste utgiftssiden bør dere inkludere:
● Boligutgifter som husleie eller boliglån
● Strøm, vann, og andre faste husholdningsutgifter
● Forsikringer
● Transport (bensin, bil, kollektivkort)
● Barnehage, SFO eller skolefritidsordninger
● Abonnementer (TV, mobil, treningssenter osv.)
Sjekk også gjerne ut vår andre artikkel om hvordan du enkelt kan spare penger på ting som abonnenter og strøm: Enkle grep som gir familien mer penger i hverdagen.
2. Ta med variable utgifter
I tillegg til de faste kostnadene har dere variable utgifter som endrer seg fra måned til måned. Det kan være vanskelig å huske alle disse, men her er et godt tips: logg inn i nettbanken og se på forbruket de siste månedene. Da unngår dere å glemme småkjøp som kan bli betydelige over tid.
For å gjøre budsjetteringen enklere, kan dere også beregne et gjennomsnitt for variable utgifter som mat og dagligvarer basert på de siste tre til seks månedene. Dette gir et mer realistisk bilde av hva dere faktisk bruker, og dere unngår å undervurdere disse utgiftene.
Typiske variable utgifter inkluderer:
● Mat og dagligvarer
● Klær og fritidsaktiviteter
● Uforutsette kostnader som bursdagsgaver eller reparasjoner
3. Prioriter sparing
Det er viktig å inkludere sparing i budsjettet. Selv små beløp hver måned kan utgjøre en stor forskjell på lang sikt. Ha som mål å bygge en buffer for uforutsette utgifter, samtidig som dere sparer til langsiktige mål som ferie eller oppussing.
Vurder også sparing til barna. For eksempel kan dere opprette en fast sparing i et globalt indeksfond, som over tid kan vokse betydelig. Hvordan dere sparer er en beslutning dere må vurdere selv.
En god tommelfingerregel kan være å:
● Sette opp en fast månedlig overføring til en sparekonto
● Ha en bufferkonto til uforutsette hendelser
● Planlegge langsiktig sparing, for eksempel til ferie eller oppussing
● Vurdere sparing til barna, som i et globalt indeksfond
Et annet viktig område hvor familien kan spare penger, er på lån. Gjennom Zen Finans kan dere enkelt få en bedre oversikt over lånene deres og sammenligne tilbud fra flere banker. Det kan være store summer å spare ved å refinansiere eller få bedre rentevilkår. Zen Finans hjelper dere med å finne de beste betingelsene, helt kostnadsfritt.
4. Vær realistisk og fleksibel
Et budsjett skal være noe familien klarer å følge. Unngå å være for streng, og gi rom for justeringer underveis. Et budsjett som er for rigid kan fort føre til frustrasjon og at dere gir opp planen. Sett heller mål som gir motivasjon, for eksempel å redusere matutgiftene litt hver måned, eller å spare til en planlagt familietur.
5. Gjennomgå budsjettet regelmessig
Et familiebudsjett må evalueres jevnlig. Økonomien kan endre seg med nye jobber, økte priser eller flere fritidsaktiviteter for barna. Derfor er det lurt å sette av tid til å justere budsjettet når det er behov for det. Gjør man det fortløpende slipper man også at det tar så mye tid hver gang.
Ved å få oversikt over både inntekter og utgifter, og legge til rette for sparing, kan et realistisk budsjett hjelpe familien med å holde styr på økonomien. Husk at det er helt greit å justere underveis for å sikre at budsjettet fortsatt passer til familiens behov.
Dette er et samarbeid mellom Pappaklubben og Zen Finans for å gi en bedre økonomisk oversikt til alle Pappaer i klubben.
1 kommentar
Pingback: Hvor mye bruker du egentlig på småting? - Pappaklubben.no