Følelsene til barnet ditt gir deg en direkte pekepinn på hvordan barnet har det, og hva som skjer mellom dere. Følelser er barnets viktigste signalsystem. Og når du støtter barnets indre følelsesliv, styrker du barnets selvfølelse.
Å anerkjenne følelsene til barnet ditt handler i stor grad om din evne til å tune deg inn på barnet. Sannsynligvis gjør du det helt naturlig. Når barnet ditt uttrykker sine behov til deg, kjenner du etter i deg selv: Skal jeg gjøre sånn eller sånn? Du leser barnets signaler og forsøker å tilpasse deg, og sammen påvirker dere hverandre.
Heldigvis er barnet ditt fantastisk dyktig til å uttrykke følelsene sine.
Barnet ditt lever i nuet. Hen er autentisk og nesten gjennomsiktig i hvordan hen viser deg hva som foregår på innsiden. Det betyr også at barnet ditt mangler verktøyene til å slippe ut følelsene i passe store doser eller sette ord på dem. Det har du sannsynligvis erfart når en feilskåret brødskive utløser ragnarok i heimen.
Det er ikke sånn at du skal «forstå barnet i hjel», men du må prøve å se en mening i barnets atferd. Poenget er å gjøre det trygt for barnet ditt å uttrykke følelsene sine, og samtidig gi barnet øvelse i å komme over negative følelser. Det er i samspillet med deg barnet ditt får hjelp til å holde følelsene passe varme. Det er nemlig først når barnet får erfare alle sine følelser, fra tristhet til sinne, at barnet lærer seg å mestre dem.
Når barnet ditt er lei seg eller kjenner ubehag, er det lett at du havner i “fikse-modus”.
Du vil jo gjerne at barnet ditt skal ha det bra og være glad. Når ting blir vanskelig har du en gylden mulighet til å støtte barnets selvfølelse. Det er faktisk i tider hvor barnet strever at selvfølelsen virkelig får muligheten til å strekke seg. Å bygge selvfølelse handler ikke om at du skal få barnet ditt til å føle det annerledes eller bedre, men hjelpe barnet å føle seg hjemme i den følelsen hun faktisk har.
Du kan ikke alltid skjerme barnet ditt fra smertefulle erfaringer, men du kan sørge for at barnet ikke står alene i disse opplevelsene. Hvor dypt en negativ hendelse påvirker barnet ditt, handler ikke bare om selve opplevelsen, men også om følelsen av ensomhet knyttet til disse erfaringene. Følelser i seg selv er nemlig ikke skummelt, men å være alene i følelser er skummelt.
Hvordan anerkjenner du barnets følelser i praksis?
Barneboken «Felix har følelser» er et nyttig verktøy for deg som vil hjelpe barn med å forstå, uttrykke og snakke om følelsene sine. Samtidig som du blir klokere på dine egne følelser! I boken møter du Felix som er i ferd med å eksplodere! Følelsene er OVERALT etter å ha kranglet med mamma, og han vet ikke hva han skal gjøre med dem! Plutselig tyter følelsene ut av kroppen og står i rommet foran ham. Hvem er alle disse følelsene? Og hva vil de fortelle ham?