Det korte svaret er: kolikk og uro kan være symptomer på matallergi og intoleranse (1).
Når kroppen får mat den ikke tåler, vil det føre til en rekke plager, inkludert gråt og uro.
Dette står i kontrast til hva mange foreldre blir fortalt; barnet har “kolikk” eller “umodne tarmer” og blir overlatt til seg selv. Når det ikke blir gitt tilbud om videre utredning sitter foreldre igjen med et inntrykk av at babyens gråt ikke er mulig å gjøre noe med. Det virker nesten som at kolikk er en uhelbredelig sykdom det ikke kan gjøres noe med.
Jeg skal si deg noe som jeg ønsket at noen sa til meg da jeg var i denne situasjonen:
Det stemmer ikke. Kolikk er et symptom, som det er mulig å finne årsaken til. Umodne tarmer kan få det bedre ved å bytte morsmelkerstatning eller ved å gjøre justeringer i mors diett. Både foreldre og barn kan få det bedre dersom de får hjelp til å finne ut hvilke matvarer som trigger.
Hva kan du prøve?
Helsedirektoratet skriver at en tredel av barn med kolikk blir bedre dersom mor kutter ut kumelk (2). Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten skriver at å unngå overstimulering også kan fungere (3).
Det er ikke alltid maten som er problemet
Andre plager som kan være årsaker til misnøye hos barnet kan være ammeproblemer, låsninger i kroppen eller stramt tungebånd. En manuell terapeut (gratis for babyer) kan hjelpe til med å sjekke for låsninger og en ammeveileder kan hjelpe deg med ammeproblemer.
Hvis du mistenker at maten er problemet
Dersom du mistenker at barnet ditt har matallergi eller intoleranse, er første steg å kontakte lege. Dette for å utelukke andre mulige årsaker. Vær obs på at kompetansen om matallergi/intoleranse varierer, og at en matintoleranse ikke vises på en blodprøve. Dersom legen mistenker intoleranse er det sykdomshistorie og kostprovokasjon som er grunnlaget for diagnose (4).
Artikkelen er delt fra www.barnematbyen.no
Klikk her for gode tips på Instagram