«Datter på 5 går i en kommunal barnehage i Oslo.
Siste ukene har det vært utrolig mye fokus på Ramadan i barnehagen. Det ble hengt opp en Ramadan kalender på veggen og barna åpner ny luke hver dag, følger månen og diskuterer tradisjoner. Fikk også melding fra pedagoger at de skal prøve å få til besøk på mosque. Dattera snakker om det hele tiden før vi legger oss.
Jeg føler ikke at norsk påske får like mye fokus i år, for å ikke nevne andre religioner (synes for eks. at kinesisk nyttår eller indiske fester ville vært kjempegøy).
Vår familie er ortodoks kristne og jeg husker ikke at det ble nevnt noe som helst om våre påske- eller juletradisjoner i barnehagen, selv om det er like mange barn med ortodokse foreldre (ukrainske og russiske) i gruppen som muslimer.
Lurer på:
– er det også tilfelle i deres barnehage? har det vært like mye fokus i tidligere år?
– hva ville dere gjort: bare sett på det som bra tiltak (tross alt, spennende og hun får ikke den informasjon fra oss) heller klagd på at det er såpass énsidig og rett og slett diskriminerende?»
Pappaene i klubben kom med denne responsen
Kim
Syntes det er fint at de snakker om forskjellige religioner og kulturer. Men må være plass til alle så klart.
Nuh
Jeg forstår at denne bekymringen eksisterer, men det er ingenting galt i at andre barn deler sin glede over den hellige måneden Ramadan og uttrykker sine følelser om den.
Derfor er det ikke noe å overtenke…
Hvis dette virkelig er et stort problem for deg, kan du vurdere å ta barnet ditt ut av den barnehagen og sende det et annet sted. Det finnes mange barnehager som er tilpasset din tro og kun underviser i kristendommen.
Anthony
Vi har mest fokus på kristne høytider. Så en plakat til ramadan ved døra da. Det har blitt spilt inn å ha flere høytider da det ble mye fokus på pride, men ikke diwali osv som plaget en del foreldre.
Enten likt eller ikke noe i det hele tatt. Tror det er ganske opp til ansatte og styrer på hva som er viktig for hver enkelte barnehage.
Jeg syntes religion kan holde seg langt unna barn, alle er for religion hvis det er sin egen, men i mot med andres. Forskjellige kulturer er noe annet.
Tor
I barnehagen der min sønn går, er det ikke forskjellig på hvem religion. Der tar man alle som den er. Uansett hvem religion. Snakk med styrer om ditt problem, så løser det seg nok
Anonym
Tenker at det er helt tilfeldig at ramadan tilfaller den måneden nærme påske. Barnehager setter lys på religioner og kulturelle ulikheter uansett. Rammeplanen til barnehager sier at man skal ta utgangspunkt barns andre livssyn selvom rammeplanen bygger på norsk kristendom.
Arda
Jeg stiller ikke spørsmål ved hvorfor du skrev dette her, men jeg vil stille spørsmål ved hvorfor du gjør det til et så stort problem. Dette er et land med mange forskjellige kulturer og trosretninger. Tro meg, barna snakker om disse tingene seg imellom uten å gjøre det til et problem. Som foreldre har vi ingen rett til å påtvinge barna våre de utfordringene vi selv opplever i møte med mennesker med ulik tro og kultur.
Barn er nysgjerrige, entusiastiske og ivrige etter å lære nye ting. Vår eneste oppgave som voksne er å gi dem riktige svar på spørsmålene de stiller oss. Alle barn besøker kirker, moskeer og templer – burde da alle familier med ulike trosretninger reagere negativt på det?
Vi må elske mennesker for den de er. Ingen har rett til å dømme noen ut fra deres tro, språk eller hudfarge. Jeg håper du får muligheten til å snakke med barnet ditt på den beste måten. Jeg ønsker deg alt godt.
Anonym
At ramadan lg påske er i nærme hverandre skyldes nok at islamsk kalender har færre dager enn den gregorianske kalenderen, rundt 12-13 dager mindre. Dermed vil ramadan falle i forskjellige dager av året for hvert år som går. Så ramadan er alltid 12 dager tidligere enn året før. Så i fjor var påske og ramadan samtidig, om jeg husker riktig, kanskje året før der igjen.
Men, det er bare fint at de lærer. Ikke nødvendigvis at de skal følge dette senere i livet, og om de velger å gå den veien er jo kanskje deres valg?
Atle
Min mening er at religion skulle vært holdt unna i barnehage, det er noe foreldre kan lære sine barn, uansett hvilken religion.
Glenn
Jeg tenker at det er umulig å gjøre alle til lags når det kommer til religion i barnehagen. Kanskje burde man latt barnehagen vært religionsfri?
Problemet man da får er at man heller ikke kan gi jul og påske oppmerksomhet. Så jeg tror rett og slett bare at man har valgt å gå for en gylden middelvei.
Anonym
Vi byttet barnehage☺️ Vi hadde ikke så mye av kulturer, men vi hadde mye av pride. Noe som vi foreldre synes eg helt uaktuelt og lære vårt 3år gamle barn. Vi tok det opp med barnehagen, men ingenting skjedde..
Både vi og flere andre familier fikk byttet barnehage ☺️
Hadde gjort akuratt det samme om det handlet om relgioner vi ikke hørrte til. Men idag går vi i en kristenbarnehage, så trenger verken tenke på relgioner eller pride ☺️
Anonym
Vi snakker om mange forskjellige kulturer, og marker dem alle på forskjellig måte i barnehagen. Vi sier også ifra til foreldre, så dem kan si ifra hvis de ikke ønsker at barnet dems skal være med på opplegget.
Når det er sagt så snakker vi ikke mye om Gud og Allah, og alt der oppe, men heller de «morsomme» og praktiske tingene som skjer ved de forskjellige høytidene
Kristopher
Her markeres mange forskjellige kulturer.
Merkedager i forskjellige land som barna er i fra markeres, noen ganger har alle barna med mat hjemmefra som er tradisjon i sitt hjem eller fra sitt land etc.
De går i kirken til jul, markerer ramadan, har vel også markert kinesisk nyttår, pride etc .. åpent for alt..men at alt skal markeres hvert år er kanskje drøyt. Da går det jo bare i markeringer hele tiden da det er mange forskjellige kulturer i bhg.
Fabian
Jeg forstår deg godt, emosjonelt kjenner jeg ambivalens mot det, men logisk ser jeg fordelen.
Norsk kristen kultur har fått fullt fokus de siste 100år pluss, så å vie litt tid til å forstå andre er vel ikke helt urimelig?
Fremmedgjøring og manglende forståelse av andre, er en av de større utfordringene vi som samfunn står ovenfor. Ref Oslo rapporten / samfunn i samfunn.
Jeg hadde et år på kristen teologisk høgskole, hvor jeg virkelig fikk se dette i praksis. Kunnskap og innsikt om andre mennesker er ikke farlig, det er styrkende å bidrar til diskusjon og forståelse.
At islam får større plass en Hinduisme mm., vil jeg anta har sammenheng med at det er en større andel av befolkningen, men jeg er enig i at det burde vert med.
Om man er redd for at eksponering mot andre livssyn, skal rokke ved eget livssyn og verdigrunnlag, så bør man kanskje begynne å bruke litt mer tid på å utvikle sin egen forståelse. Kunnskap å refleksjon skaper ikke bare forståelse, det skaper trygghet og selvsikkerhet i møte med andre! 😉
Andres
Bhg går. Jo gjennom aøøe, lusia, jul, ramadan, buddhisme, påske. De har oppsett som du kam. Spørre om hva dem egentlig gåe gjennom så forklarer dem det tiø deg. Syns det er fint barna får lott innblikk i alle typer religioner. Ee jo noe vi ikke fikk når noen var mimdre. 😊
Bjørn
Her tenker jeg at barnehagen gjør det riktig og har fokus på de høytider og feiringer som har en overvekt kanskje i barnehagen i forhold til hvilke barn som er der.
Så er det vår oppgave som foreldre å prate med ungene om dette og samtidig svare så godt som mulig på alle spørsmål.
Det du nører opp til er det jeg alltid har sagt: Religion er roten til alt ondt!
Stå rakrygget og heller vær åpen!
Anonym
Jeg mener helt ærlig talt at det bør være en kraftig overvekt av kristen lærdom i barnehagen. Vi bor tross alt i et kristent land. Kanskje integreringen i landet hadde gått bedre?
Med det sagt så er det også kjempefint at barna kan lære om andre religioner og kulturer! Det vil vel kanskje bidra til å ta bort noe fremmedfrykt?
Men vi må ikke glemme at Norge er et kristent land. Det må heller ikke dem som kommer til landet heller glemme.
Mulig dette er en upopulær kommentar, men det er min ærlige mening.
Andreas
Utdrag fra rammeplanen for barnehage: “personalet SKAL markere både «høytider og tradisjoner i den kristne kulturarven og andre religioner og livssyn som er representert i barnehagen»”
Anonym
Jeg har selv muslimsk bakgrunn og deltar gjerne i feiringer som Lucia-dagen nettopp for å vise min sønn hvor viktig det er å respektere og lære om ulike tradisjoner og det er ingen kultur er bedre enn andre.
Samtidig har jeg opplevd at barnehagen vår ikke har markert Ramadan eller Eid, selv om det også kunne vært en fin anledning for barna å lære om flere kulturer. Jeg tror nøkkelen ligger i balanse – det handler ikke om at én tradisjon skal dominere, men at barna får innsikt i mangfoldet som finnes rundt dem. Kanskje en god løsning kan være å foreslå at barnehagen trekker inn flere tradisjoner fremover, slik at alle føler seg inkludert?
Åge
Kan for noen her kanskje være lurt å lese rammeplanen for barnehager i Norge:
https://www.udir.no/laring-og…/rammeplan-for-barnehagen/
Thomas
Det som gjør Norge til verdens beste land å bo i er (i tillegg til rettssikkerheten) nettopp at vi har stor grad av religionsfrihet og en befolkning som i all hovedsak er opptatt av fellesskap og inkludering på tvers av kulturer og menneskesyn.
Jeg er glad for at mine barn går i en barnehage hvor de markerer svært mange ulike merkedager. I dag er det Rockesokk, snart kommer påske, + jul, lucia, halloween, samenes nasjonaldag, fotballtrøyedagen, et par uker med fokus på inkluderig i juni osv osv. Da slipper gutten med Downs å være så annerledes, og jenta som har to mammaer får erfare at det i 2025 er helt vanlig å ha det.
Da lærer og erfarer barna nettopp at vi lever i en verden hvor fellesskap faktisk betyr at vi møtes på tvers av tro, legninger, hudfarger, diagnoser osv osv.
Ser mange her skriver at de velger barnehager med f.eks kristent livssynsgrunnlag for å slippe bl.a at barna deres har noe priderelatert i bhg, og det er selvfølgelig opp til hver enkelt familie. Men som rektor på en barneskole med 300 barn, med alt av hudfarger, diagnoser, ulike familiesammensetninger osv osv så er jeg også bekymret for hvorvidt vi har barn som vokser opp i hjem hvor man får høre at “du kommer til helvete om du er homo”. For hva da om dette barnet plutselig oppdager mot slutten av barneskolen og når puberteten for alvor kicker inn at han likevel er forelsket i kompisen sin?
Norge er ikke et “kristent” land lenger, selv om vi har mange av våre kristenkulturelle tradisjoner i behold. Det tryggeste vi kan gi barna våre er en bred forståelse av verden rundt oss og hva det faktisk innebærer å være en del av et fellesskap.
Us and them eller Us + them
Kim
Nok en gang ser man at noen av de som fordømmer andre mest, er de religiøse..
Ironisk nok så handler “Stolthetsukene” (som det heter i Oslo) i bhg om inkludering og at vi alle er verdt like mye – altså om at kristne, muslimer, hinduer og jøder er like viktige som ikke tror. De som har likekjønnede foreldre er like mye en familie som de med mor og far, bare én mor, adopterte osv..
Men, sluttet å bli overrasket over hvor trangsynte foreldre er.
Takk for gode svar fra Pappaene i klubben!